Posted by: |

Сега е време за експерименти в кухнята. За да подсилим празничния ефект, избираме да ви представим специална рецепта за нежно парфе с боровинки. 

Необходими продукти:
За блата:
8 яйца
8 с.л. захар
8 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
150 мл прясно мляко
30 г какао

За крема:
500 г кисело мляко
300 г заквасена сметана
350 г захар
ванилия
2 пакетчета желатин (10г)
250 мл сладкарска сметана
300 г конфитюр от боровинки

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта с миксер. Към тях прибавяме брашното, бакпулвера и какаото. Сместа се разбърква, докато стане хомогенна. Пече се на 175ºС за 25 минути. Изпеченият блат се оставя да изстине и след това да се сиропира със затопленото и подсладено прясно мляко.
Приготвянето на крема също е лесно. Смесваме киселото мляко и заквасената сметана и към тях прибавяме захарта до нейното пълно разтваряне. Разбиваме сладкарската сметана и я прибавяме към сместа. Накиснатият в студена вода желатин се разтваря на водна баня и се прибавя също към сместа. С готовия крем се залива блата и се оставя на студено за няколко часа. Гарнира се със сладко от боровинки.

Рецептата е на шеф Радослав Машков, Ресторант Бианко, гр. Велико Търново.

Напишете коментар

*